2014 ble et “Hoggormår” rammer hunder

Sterk sol og mye hoggorm i skogen gjør hunden utsatt for skader i sommer, påpeker forsikringsselskap.

– La aldri hunden eller katten være igjen i bilen dersom sola steiker. Ta også hensyn til varmen hvis du tar med hunden på løpetur, sier Martine Fossem Nygaard, dyrefaglig rådgiver i forsikringsselskapet If.

Det er mye hoggorm i naturen i sommer. Veterinærene melder om uvanlig mange henvendelser med ormebitt av hund. Hvis din hund blir bitt, er det viktig at du kommer raskt til dyrlegen med hunden, minner hun om.

Her er Martine Fossem Nygaards ti beste råd for å ta vare på hunden i sommer, både hjemme og på tur:

1. Husk hundepass

Det er mye å holde kontroll på om du skal ut å reise med hunden din i sommer, selv til Sverige. Sørg for å ha hundepass, ormekurer og eventuelle vaksiner i orden før du pakker sommerkofferten.

2. Flytevest redder liv

De fleste hunderaser kan svømme. Noen liker det likevel ikke og noen trenger en del øving for å få det til. I uventede situasjoner om bord i en båt vil selv den mest drevne svømmeren kunne trenge støtte om den havner brått i vannet, særlig dersom den skader seg eller får panikk. I tillegg er det begrenset hvor langt og lenge en hund orker å holde seg svømmende om uhellet er ute. Forsikringsselskapet If anbefaler derfor at alle hunder om bord i båt bærer redningsvest. Det er viktig å velge en vest med håndtak slik at det er lett å få dratt hunden om bord igjen. Husk at hunder med mye pels blir tyngre når all pelsen er våt, og kan være vanskeligere å løfte om bord. Nakkestøtte på vesten er også viktig, særlig om hunden blir liggende lenge i vannet eller er skadet.

3. Pass på hoggorm

Som følge av gnagerår er det mer hoggorm i skog og fjell i sommer. Dersom din hund blir bitt er det viktig at du raskest mulig kommer deg til dyrlegen. Det er mange faktorer som påvirker hvor syk hunden blir: Mengde gift huggormen sprøyter inn, hvor på hundekroppen den biter og hundens immunrespons. Likevel anbefales alltid at hunden får væskebehandling for å skåne indre organer som nyrer. I tillegg kan det være aktuelt at den får motgift.

4. Bilen blir brennheit

La aldri hunden eller katten være igjen i bilen dersom sola steiker. Temperaturen i bilen stiger utrolig raskt, og hunder og katter kan ikke svette gjennom huden slik som oss mennesker. Det er derfor vanskelig for dem å kvitte seg med overskuddsvarme, og toleransen for overopphetning er lav, påpeker forsikringsselskapet If.

5. Sjekk for flått

Mange steder langs kysten er det store mengder flått. Selv om flåttbårne sykdommer som borreliose ikke ofte gjør hunden syk, er det alltid en risiko for at flåtten skal påføre hunden eller katten sykdom. Samtidig er det ikke hyggelig å finne krypene fastsugd på dyrets hud. Kontakt din dyrlege for reseptbelagte flåtthalsbånd eller dråper som virker effektivt.

6. Lurt med ormekur

Mange katter er mye mer aktive på denne tiden av året, og det jaktes mye. Det kan være lurt å avslutte sommeren med en ormekur. Med mye gnagere i fjellet, gjelder det samme for hunder som får i seg mus og lemmen.

7. Tren mindre i varmen

Husk at når dagene er varme skal ikke hunden trenes like hardt. En sykkeltur i 20 graders ettermiddagssol kan vært varmt, tungt og dehydrerende for en hund med tykk pels. Mange hunder er flinke til å selv vise hvor mye mosjon de orker, derfor skal man følge godt med og heller underdrive aktiviteten på de varmeste dagene.

8. Ta vare på potene

Følg ekstra godt med på potene i sommerhalvåret. De fleste hunder går mer på grus og asfalt på denne tiden av året, og lange turer på varm asfalt kan føre til sprukne og såre poter.

9. Hunden kan få våteksem

Er hunden din en badenymfe. må du holde øye med huden under pelsen. Prosessen begynner gjerne med et lite rift eller en irritasjon som gjør at hunden klør på det aktuelle området. Deretter vil fuktighet og varme kunne føre til bakterievekst og utvikling av såkalt våteksem. I slike tilfeller må veterinæren kontaktes slik at riktig behandling settes i gang før infeksjonen får spre seg. Husk at våteksem ikke trenger å skyldes bading, tykk pels som gjør at huden under blir varm og fuktig er nok.

10. Mye mygg og knott i år

Noen hunder kan få rødt utslett i form av runde lesjoner på buken eller andre hårløse områder om de er på fjellet i sommer. Det kan se litt voldsomt ut, men klør som regel ikke og trekker seg tilbake i løpet av noen dager dersom det er mygg- eller knottstikk. Er du i tvil kan nærmeste dyrlege hjelpe deg.

SMAKELIG - Mat, interiør og livsglede
HUSGLEDE.NO - Finn lekre matoppskrifter

GLAD I DYR? - Besøk Morsommedyr.no

LEVANA.NO - Kvinnemagasin på nett
LUKSUSFERIE.NO - Ferie på sitt beste

Mer tullball

POPULÆRE ARTIKLER

Mer moro